Óda a Csipkebogyóról

Csipkebokor
Miért egészséges a Csipkebogyó?


„ A Csipkebogyó már régen magára vonta az emberek érdeklődését. Az ókori népek is nagyra becsülték, de nemcsak mint ínyenc készítményekhez való gyümölcsöt, hanem mint többféle, különösen a sorvadásos betegségek hatásos gyógyszerét is. A csipkebogyó igazi értékét a modern tudomány kutatta fel, kimutatva, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs, valamint bármelyik főzelék növény. Még a tetemes C-vitamin-tartalom hírében álló citrománál is tízszerte több a csipkebogyó C-vitamin tartalma.

A C-vitamint szervezetünk nem nélkülözheti, mert hiányában legyengülést, betegségekkel szembeni fogékonyságot és skorbutot okoz.
Járványok idején, különösen influenza ellen a szervezet ellenálló-képességét C-vitamin fogyasztásával eredményesen fokozhatjuk. A csipkebogyó különösen télen – a mikor nem jutunk friss gyümölcshöz és főzelékhez – érdemel nagy megbecsülést, mert akkor szinte egyedüli C-vitamin-forrásunk.

A csipkebogyónak nem csupán a 0,5-1,0%-ot kitevő C-vitamin-tartalma jelenti az egyedüli értékét, mert ezenkívül még más olyan anyagokat is tartalmaz, amelyeket az ember szervezete szintén kitűnően hasznosít: 10-20% cukrot, 10% pektint, 3% alma- és citromsavat, vasat, magnéziumot, meszet, illó és zsíros olajat, cseranyagot, nyomokban pedig még A-, B-, K- és P-vitamint is”

Rápóti-Romváry Gyógyító növények

Szerző: Balogh Béla

A természetes dolgok egyszerűen fantasztikusak!