Így turbózd fel magad tavasszal!

De már megkezdheted télen is

A helyzetünk hasonló a kifolyó alatt lévő hordóhoz.

A tél pedig olyan mint egy hosszabb száraz időszak.

Bár néha esik egy kis eső, lassan egyre kevesebb víz lesz a hordóban.

A mi szervezetünkkel is ez történik télen. Lassan kiürülnek a vitamin készleteink. Ennek pedig látványos következménye, hogy elkapunk valamilyen betegséget.

Igen, jó ha tudjuk, hogy nem a tüsszögő munkatársunk a hibás, hanem az, hogy kevesebb természetes vitaminhoz és ásványi sóhoz jutunk. Vagyis, minket védő hadsereg, az immunrendszer, gyengén van ellátva eszközökkel, munícióval.

Emiatt lehetne hibáztatni a mezőgazdaságot, az élelmiszer ipart, a stresszt, a szomszéd kutyáját, de ne tegyük. Még magunkat se okoljuk.

Már csak azért sem, mert még az eleink sem tudták hogyan lehet ezt elkerülni.

A fenti probléma a modern ismeretek és megoldások ellenére is meg van.

Vannak dolgok, amit sehogyan sem lehet mesterséges megoldásokkal pótolni.

Ilyen a táplálék is.

A műanyag csirkecomb valahogy nem csúszik úgy mint az igazi.

Értsük meg a lényeget.

Ugyan azokból az elemekből vagyunk, mint a jó minőségű talaj.

De hiába ennénk földet, mert nem föld vagyunk. Hanem azokból a vegyületekből állunk, amelyeket a növények készítenek a talajban lévő egyszerűbb anyagokból. Ezeket a mi testünk tovább alakítja a saját szükséglete szerint.

Ha húst eszünk, akkor is ugyanez a képlet, mert az is a növények által gyártott vegyületekből épült fel.

Had hangsúlyozzam mégegyszer a lényeget!

Növények által gyártott vegyületekre van szükségünk (és nem gyárak által gyártottra).

Ez annyira igaz, hogy még biohússal sem lehet pótolni.

Senki sem enne csak húst akár mennyire is szereti, hanem kell hozzá köret, savanyúság, desszert.

A növények gyűjtik be vitaminjainkat is, a mikro- és a makroelemeinket is. Előállítják az enzimek tömegét hogy minden egyben legyen a feldolgozásukhoz. Nem félnek hogy megesszük őket, sőt mindent meg is adnak hozzá.

De akkor most már térjünk rá a lényegre!

Hogyan turbózd fel magad tavasszal?

Naná hogy növényekkel.

Nem akarlak kiábrándítani, hiszen mindenki azt csinál amit akar, de a szintetikus készítmények nem hoznak megbízható, hosszútávú megoldást.

Hát a műtrágyázott talajon nőtt növények igen?

Nem!

De a tiszta talajon nőtt igen.

Lehet, hogy most azt mondod, hogy az elég drága vagy hogy nincs is a Te környékeden biotermék.

Én meg azt mondom, hogy ingyen hozzá juthatsz bőségesen és még kert sem kell hozzá.

Jöhet egy story?

Vagy húsz évvel ezelőtt tél végén, tavasz elején úgy ettem volna valamit. De mit?

Ahogy teltek a napok megfogalmazódott. Valami zöldet.

Kimentem a kertbe és szedtem tyúkhúrt, pitypang levelet, pásztortáska levelet, cickafark levelet, petrezselyem levelet.

Megmostam, összedaraboltam, egy kicsit megsóztam, tettem rá egy kis tejfölt és kenyérrel megettem. Hihetetlenül jól esett.u.i.Megmostam, összedaraboltam, egy kicsit megsóztam, tettem rá egy kis tejfölt és kenyérrel megettem. Hihetetlenül jól esett.

A legelső és legszembeötlőbb változás, hogy addig víz színű vizeletem sötét lett. De nem azért mert a növények zöldek, hanem mert a vesém olyan anyagokat kapott amitől tudott jobban dolgozni.

Energikusabb is lettem. Jó néhányszor készítettem ilyen salátát.

Igen lényeges, hogy nem főztem meg. Akkor ugyan is csak szerény utánzata lett volna ennek a vitamin bombának, mert a létfontosságú enzimek mind elbomlottak volna benne, amikor elérte volna a 45 C°-ot. Enzimek nélkül pedig minden hasznos anyagból jóval kevesebb szívódik fel, mert akkor a mi szervezetünknek kell előállítani ezeket a mikrogépeket. És ez vagy sikerül teljesen vagy nem.

Szóval ilyen salátákkal Te is feltudod turbózni magad.

Fontos, hogy olyan helyről gyűjtsd ezeket, ahol nem nagyon járnak autók, és nem is vegyszereznek a közeli földeken.

Valójában minél több nyers zöld salátát eszel annál jobban működsz. Ezért ne hagyatkozz csak a vadnövényekre, hanem tedd szokásoddá, hogy mindennap eszel ilyesmit. Ha nem jutsz hozzá, akkor még mindig tehetsz egy dolgot. Használj szárított fűszereket!

Mindig a kész, már kihűlt ételbe tedd vagy szórd meg vele a megkent kenyered!

Nézzünk néhány ehető növényt amit télen vagy tavasz elején már gyűjthetsz.

Tyúkhúr (vigyázz, a sok hasmenést okozhat)

Pitypang (virágzás után keserű, akkor már csak keveset tegyél bele)

Pásztortáska levél

Útifű

Cickafark (csak keveset az erős íze miatt)

Csalán (dörzsöljük össze a tenyerünk között és már nem is csíp)

Bemutatlak a turbó barátainknak

Tyúkhúr
Cickafark
Csalán
Pásztortáska
Petrezselyem
Pitypang levél
Ruccola
Keskeny levelű útifű

Ha még nincs tapasztalatod, légyszi növényhatározóval gyűjts!

Vannak ugyanis veszélyes növények is amelyek hasonlítanak az ehetőkre.

Klasszikus példa a medvehagyma, ami olyan mint a gyöngyvirág. Bár a medvehagyma fokhagyma szagú, de összekeveredve a gyöngyvirág is az lesz. Sajnos kevés is halálos lehet a gyöngyvirág levélből.

Amit mi is termeszthetünk, akár virágcserépben is

Petrezselyem

Zöldhagyma

Rukkola

Fejes saláta

Tépősaláta

Zeller levél

Metélőhagyma

Zsázsa

Egyébként a fenti tapasztalat és ez ehhez hasonlóak jelentősen hozzájárultak a ZöldMéz termékek kiötléséhez.

Még annyit, hogy ne csak ilyen növényekben gondolkozzunk ha megakarjuk erősíteni a szervezetünket, hanem a gyümölcsökben is. Mindennap együnk. Mindig nyersen és több alkalommal is.

Turbóra fel!

u.i.

Ha szeretnéd lépésről-lépésre helyreállítani az egészséged, vegyél részt az „Egészség-Helyreállító videó tanfolyamon”.

Ezen az oldalon megtudhatod, hogy hogyan teheted ezt meg ingyen: https://www.zoldmez.hu/vip/

Szerző: Balogh Béla

A természetes dolgok egyszerűen fantasztikusak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük